Auto Show Sayı 2015/45

Hırant Kasapoğlu
Hırant Kasapoğlu

Ekim ayında sektör küçüldü
Geçtiğimiz hafta Otomotiv Distribütörleri Derneği ODD, otomotiv sektörünün Ekim ayına ait satış rakamlarını açıkladı. Yoğun bir seçim beklentisi ve psikolojisi içinde geçen Ekim ayında, otomotiv sektörünün performansı da, Türkiye ekonomisinin performansı gibi durağan şekilde gelişmişti. Açıklanan rakamlara bakıldığında tabloyu daha net analiz etmek mümkün.

Ekim ayında binek ve hafif ticari araçtan oluşan toplam pazar, 64 bin 255 adet gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.5 oranında küçüldü. Yılın ilk yarısında aylık ortalama 85 bin adetlik pazar yapısına ulaştığımız düşünülürse, yılın ilk yarısına göre ikinci yarıda yaşanan erozyonun yüzde 3.5’tan daha fazla olduğu görülür.

Öte yandan Ekim ayında binek otomobil pazarı yüzde 5,6 küçülürken, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 3.4’lük artış yaşanmış. Binek otomobil pazarındaki düşüşte, kurlardaki yükselişin ve bunların fiyatlanmaya başlanmasının da etkili olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte sektörün ilk 10 aylık performansı Ekim ayında olduğundan çok daha iyi gibi görünüyor. Toplam pazar ilk 10 ayda yüzde 35 artış göstermiş, ki bu sektör açısından sevindirici ve başarılı bir sonuç. Bu büyümede hafif ticari araçların da önemli rolü olmuş çünkü binek otomobilde pazar yüzde 31 oranında büyürken, hafif ticarideki büyüme yüzde 45’ten fazla olmuş.

Şimdi artık seçim süreci atlatıldığına ve kurlarda da bir miktar gevşeme olduğuna göre, normalde çok hareketli geçmesi beklenen Kasım ve Aralık aylarında, bakalım otomotiv sektörü nasıl bir performans gösterecek ve yılın sonunda nasıl bir sonuca ulaşacak. Hep birlikte izlemeye devam edeceğiz.

Hırant Kasapoğlu
[email protected]

GÜNCEL
MERCEDES VISION TOKYO
Tekerlekli internet cafe
SUZUKI IGNIS
Suzuki’nin minik SUV’u
HONDA NSX
Hibrid roket ateşlendi
SÜRÜŞ İZLENİMİ
PORSCHE 911 CARRERA S
Herkese Turbo
TEST
VOLVO XC90
Küçük motor, güçlü görünüm
HYUNDAI VELOSTER 1.6 TURBO
Turbo, hızlı ama müsrif
RENAULT ESPACE
Espace’ın tekerleği havalanıyor
JAGUAR F-TYPE AWD
Piste zamk gibi yapışıyor
BMW 218i COUPE
Coupe’de 1.5 litre mucizesi
KARŞILAŞTIRMA
ORTA SINIF SEDANLAR
Jaguar orta sınıfa saldırıyor
MAGAZİN
JAGUAR E-TYPE LIGHTWEIGHT
Dünyanın en yaşlı yeni otomobili
İKİNCİ EL
KOMPAKT STATIONLAR
Ford, VW ve Opel’den daha iyi
TEKNOLOJİ
SİMÜLATÖR
En gelişmiş şasi simülatörü
MOTORSPORLARI
ORHANGAZİ RALLİKROS
Rallikrosta çamur banyosu
FORMULA 1 KAHİNİ
Wolff haftası açıklamaları
LIFESTYLE
AKSESUAR
En güncel trendler


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.