Auto Show Sayı 2015/46

Hırant Kasapoğlu
Hırant Kasapoğlu

SUV Rehberi piyasada
Otomotiv sektörünün yükselen değerlerinden biri SUV’lar. Gerçekten de SUV segmentinin yıldızı parlak. Son birkaç yıldır ivmesini hiç kaybetmeden yükselmeye devam ediyor. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de SUV segmentinin hem payı, hem de çeşitliliği artıyor. Daha önceden sadece birkaç markanın uzmanlık alanı olan SUV sınıfı, artık tüm markaların cazibesini kendisine çekmiş durumda. Artık daha fazla marka, daha fazla modelle SUV sınıfında rekabete girmek istiyor. Artan bu çeşitlilik de tüketicinin karar vermesini zorlaştırıyor. Yakın zaman önce bayilere verdiğimiz SUV Rehberi 2015, işte bu çeşitlilik içerisinde, karar vermekte zorlanan otomobil meraklılarına ışık tutmayı amaçlıyor.

SUV sınıfındaki yükselişi rakamlarla da desteklemek mümkün. ODD’nin yıllık bazdaki analizlerine göre, 2013 yılında SUV’ların, Türkiye’de binek otomobil satışlarından aldığı pay yüzde 11.5 iken, 2014’te bu oran yüzde 13’e yükselmiş. Bu rakam yeni gelen modellerle 2015’te daha da artacak.

SUV’daki alt segmentler arasında da iniş ve çıkışlar gözleniyor. ODD, SUV için altı tane alt kategori oluşturmuş. En küçük olan mini kategoriyi hesaba katmayabiliriz. Geriye kalan beş kategori içerisinde, B sınıfı SUV’un yani küçük SUV’ların payı artmış. Kompakt SUV’larda ise bir miktar kayıp var. Benzer şekilde orta boy SUV da hafif erozyona uğramış. Tüm bunların yanında ise “lüks” ve “üst lüks” SUV segmentlerinde önemli oranda artışlar var.

Otomobil kullanıcıları pekçok nedenden ötürü HB modellerden SUV’lara terfi etmek istiyor. Ekonomik koşullardan dolayı da küçük SUV’a erişmek, kompakt bir SUV’dan daha kolay. Küçük SUV’ların pazara çıkması, SUV’a terfi etme olayını kolaylaştırdı. Bu trend önümüzdeki yıllarda da devam edecek, çünkü küçük SUV’da model çeşitliliği artacak. Diğer bir yeni trend ise sportif görünümlü Crossoverlarla gelecek. Daha sonraki trendi ise, alternatif enerji kaynaklarını kullanan çevreci SUV’lar olacak.

Hırant Kasapoğlu
[email protected]

SÜRÜŞ İZLENİMİ
MERCEDES C COUPE
Göz alıcı güzellik
FORD S-MAX
Ailelere daha fazla lüks
GÜNCEL
ROLLS ROYCE WRAITH
Müzik tutkusundan ilham aldı
ASTON MARTIN VANTAGE
Vantage V8 Türkiye’de
TEST
BMW X1 xDRIVE 25d
Artırılmış bir keyif
OPEL INSIGNIA 1.6 CDTI
Insignia ekonomi öğreniyor
BMW 340i A/T
Büyük motorla harika
VW SHARAN 2.0 TDI DSG
Artık daha şık
VOLVO V60 CROSS COUNTRY
Yarım SUV lütfen!
HONDA JAZZ 1.3 i-VTEC
İç mekan uzmanlığı devam ediyor
DS3
Yarım kalmış gibi
KARŞILAŞTIRMA
KÜÇÜK SUVLAR
SUV & The City
SERVİS
KIŞ BAKIMI
7 adımda kışa hazırlanın
TEKNOLOJİ
VOLVO XC90 T8 TWIN ENGINE
Dünyanın en temiz SUV’u
MOTORSPORLARI
LASSA V1 CHALLENGE
Can Tolon’dan hattrick
TÜRKİYE OFF-ROAD ŞAMPİYONASI
Offroad’da sezon finali
FORMULA 1 KAHİNİ
Haftanın gündemi “Ferrari”


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.