Auto Show Sayı 2015/48

Hırant KasapoğluKış lastiği zorunluluğu başlıyor
Ülkemizde bu hafta başında “Kış Lastiği zorunluluğu” ticari araçlar için başlıyor. Mevzuatı hep birlikte hatırlayalım; Kasım 2012’de yürürlüğe giren yönetmelikle 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yük ve yolcu taşıyan bütün ticari araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirildi. Bütün ticari araç sahipleri araçlarını bakanlıkça yayınlanan genelgede belirtilen özelliklerdeki kış lastikleriyle trafiğe çıkarmak zorunda. Üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastikler kış lastiği yerine geçmektedir. Ayrıca kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği en az 4 mm olmak zorundadır.

Şu an için zorunluluk sadece ticari araçları kapsıyor ama uzmanlar trafik güvenliği için binek araçların da kış lastiği kullanmalarını öneriyor. Geçtiğimiz günlerde Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal güvenli sürüş için binek araç sürücülerini de kış lastiği kullanımı konusunda hassasiyet göstermeye çağırdı. LASİD Genel Sekreteri Ünsal, ‘’Kış lastiği yaygın kullanılırsa kış aylarında çekilmez hale gelen trafik çilesi ve kazalar büyük ölçüde azalacak; akıcı ve güvenli bir trafik sağlanacaktır’’ dedi.

Bahadır Ünsal; kış lastiğinin +7 derece santigrat altındaki hava koşullarına uygun olarak tasarlandığını belirterek şöyle dedi: ‘’Kış lastiği takma zorunluluğu ticari araçlar için geçerli. Ancak, TÜİK 2015 Ağustos verilerine göre trafiğe kayıtlı 19.6 milyon araç var. Bu araçların çoğu, altındaki milyonlarca lastik ile yaz-kış, kar-çamur demeden karayollarımızda dolaşıyor. Kış koşullarında akıcı ve güvenli bir trafik için zorunluluk kapsamında olmasalar da binek araçlar dahil bütün sürücüler bu uygulamaya hassasiyet göstermeli.”

Bahadır Ünsal’ın görüşlerine katılmamak elde değil. Ticari ve binek, trafikteki tüm araçların istisnasız, mevsim ve yol şartlarına uygun lastikleri kullanması, trafiği tüm paylaşanların faydasına olacaktır.

Hırant Kasapoğlu / [email protected]

GÜNCEL
MERCEDES SL
Eski SL, artık yepyeni!
BENTEL BENTAYGA
Sadece 608 adet üretilecek
MAZDA CX-9
Amerikan tadında
PEUGEOT 308 R HYBRID
500 HP’lik çevreci
RANGE ROVER EVOQUE
Dizel Evoque Türkiye’de
INFINITI QX30
Q30 ailesi genişledi
FIAT FULLBACK
Fiat’tan Japon tarzında pikap
MAZDA KOERU
Japon Alfa’sı böyle olacak
AUTOMOTIVE INSIDER
AutoBest artık Avrupalı
SÜRÜŞ İZLENİMİ
PORSCHE CARRERA
Artık turbo motorlu
DS3
Yeni isim, yeni ufuklar
TEST
MERCEDES GLE 350 d
Sadece ismi mi yeni?
KARŞILAŞTIRMA
PREMIUM SEDANLAR
A4 hiç bu kadar BMW olmamıştı
MOTOSİKLET
STORM PULSE
Dünyanın ilk elektrikli touring motoru
OYUN
NEED FOR SPEED 2016
Gece yarışçısı
RÖPORTAJ
MURAT BOSTANCI
Rallinin UEFA Kupası Türkiye’de
SERVİS
KIŞ ÖNERİLERİ
Kış için sürücülere tavsiyeler
MOTORSPORLARI
FORMULA 1 KAHİNİ
Pamuk gibi yumuşak lastik geliyor
LIFESTYLE
AKSESUAR
En güncel trendler


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.