Dikkat sonbahar!

Ne berbat hava ama! Daha bir kaç hafta önce kumsalda güneşlenip dondurma yiyorduk. Şimdiyse havaya bak: Sis, rüzgar, fırtına, yağmur, kaygan yollar… Ne yazık ki yapacak bir şey yok. Sonbahar işte böyle bir mevsim. Sileceklerinizin camları temizlerken iz bırakmaması, silecek ve radyatör sularının donmaya karşı antifrizle korunması gerekiyor. Ayrıca motor kaputunun altında birikip nemlenerek paslanmayı hızlandıran, hatta kapı ve kaportadaki su tahliye deliklerini tıkayarak iç mekanda neme neden olan son-bahar yaprakları da temizlenmeli. Dikkat edilmesi gereken diğer unsurları ise ilerleyen satırlarda bulabilirsiniz.

NEM
Camlarınız sürekli buğulanıyor mu? Bunun birkaç nedeni olabilir. Islak ayakkabılar veya kıyafetler içeri nem taşır, tahliye delikleri ve polen filtresi tıkanmış olabilir, fitillerden su sızıyor olabilir. Nemden kurtulmak için bunların tümünü kontrol edip hasarlı olanları yenilemek gerekir.

ÇAMUR
Yol kenarına biriken yaprakların nemle birleşmesi kaygan bir zemin oluşturur. Ancak çamur da çok tehlikelidir. Kırsal bölgelerde tarım araçlarının tekerlekleri veya ufak çaplı yağmur suyu akıntıları yola çamur taşıyabilir. Her iki durumda da hızınızı azaltın ve öndeki araçla daha fazla mesafe bırakın. ~SİS
Sisin görüşünüzü kötüleştirdiğini algıladığınız anda farları yakın. Hızınız görüş mesafeniz kadar olsun, yani 50 m ileriyi görebiliyorsanız hızınız en fazla 50km/s olmalı. Sis farlarının sadece görüşün 50 m’nin altına düştüğünde yakılabileceğini unutmayın. Sisler yanarken en çok 50 km/s hız yapabilirsiniz.

FIRTINA
Fırtınalı günlerde ağaçlardan kopabilecek dallar nedeniyle otomobilinizi ağaçların altına park etmeyin. Özellikle kavak ağaçları bu gibi durumlarda daha tehlikelidir. Avrupa ülkelerinde açık otopark sorumluları, bu tür ağaçları otoparklarından uzak tutmakla görevlendiriliyor.

VAHŞİ HAYVANLAR
Sonbahar, yolda bir vahşi hayvanla karşılaşma riskinizin en yüksek olduğu mevsimdir. 50 km/s hızla çarptığınız bir yabani hayvan, aracınıza kendi ağırlığının 25 katı güç uygulayacaktır. Bu nedenle uyarı tabelalarını asla göz ardı etmeyin, her an fren yapmaya hazır olun. Ayrıca fren yaparken çarpışma kaçınılmaz olsa bile manevra yapmak yerine direksiyonu düz tutun.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.