“Tepki verdim çünkü üzgündüm”
Büyük motorlu araçların ÖTV’sinde yapılan artışta ilk tepkiyi veren yöneticilerden biri Volvo Car Türkiye’nin Genel Müdürü Torben Eckardt olmuştu. Eckardt, hükümet ve endüstri arasında şeffaflık, açıklık ve işbirliği olmasını arzuluyor.

Vergi oranlarındaki ani güncellemenin hemen sonrasında, ilk tepkiyi gösteren sektör temsilcisi, Volvo Türkiye’nin yöneticisi Torben Eckardt oldu. Bu hızlı tepkinin nedenini sorduğumuzdaysa, Avrupa’da bu türden regülasyon değişikliklerinin hem AB yönetimi, hem de sektör temsilcilerinin karşılıklı iletişimi ve şeffaflıkla, geçiş süresi tanınarak yapıldığını belirtti. Eckardt Türkiye’de ise bu kararların ani olarak alındığını ve bir yabancı yatırımcı olarak zarar gördüklerini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Tepki verdim çünkü üzgündüm. Volvo Car Türkiye olarak bu yılın son çeyreğinde ve belki de 2012’nin ilk çeyreğinde zarar edeceğiz. Sipariş verdikten araç üretilip teslim edilene kadar geçen uzun bir süreç var ve siparişleri iptal etmek mümkün değil, bu araçlar üretilip Türkiye’ye gelecekler. Büyük motorlu araçları satabilmek için zarar edeceğiz”. Eckardt’la pazar gelişimi ve yeni modeller konusunda da görüştük…

Auto SHOW: 2011’de Türkiye’de otomotiv pazarı nasıl gelişecek, ÖTV oranlarında son yapılan düzenlemelerin 2011’e etkisi olacak mı?
Torben ECKARDT: Bu yıl toplam binek pazarının 560 bin adet olmasını bekliyoruz. Bunun içerisinde Premium dediğimiz sınıftaki araçların payı ise 45 bin adetle yüzde 8 olacak. Volvo olarak ise 2011’de 4.700 adet araç satarak Premium içerisinden yüzde 10.5 pay elde edeceğiz.

AS: Önümüzdeki yıl pazar yapısında değişim olacak mı?

TE: Gelecek yıl binek pazarının biraz küçülerek 510 bin adede düşeceğini tahmin ediyoruz. Premium segment 42 bine gerileyecek ama toplam içerisindeki payı değişmeyecek. Volvo’nun satışlarını 4.700 adetten 5.800 adede, pazar payının ise yüzde 10.5’ten 13.8’e yükseltmeyi hedefliyoruz.

AS: Son yapılan ÖTV düzenlemesi segmentler arası geçişe neden olur mu?
TE: Özellikle 2.4 lt veya 3.0 lt gibi büyük motorlu araçlar yerine 2.0 lt motorlu araçlarımızın tercih edileceğini düşünüyoruz. Örneğin bir SUV kullanıcısı XC90 yerine, artık XC60 modelini tercih edecektir.

AS: Volvo’nun ÖTV artışından etkilenmeyen modelleri de oldu mu?

TE: 1.6 lt hacminde, hem dizel, hem de benzinli, turbolu motorlarımız var. Sanıyorum D segmentinde, 1.6 lt motor ve otomatik vites sunabilen (Volvo S80) tek üreticiyiz. 1.6 lt benzinli S80 otomatik vitesle ve 1.6 lt dizel S80 ise manuel şanzımanla kombine edildi.

AS: Çevreci motor teknolojileri DRIVe ve downsizing sayesinde turbolu küçük benzinli ve dizel motorlu modeller, çevreci avantajının yanı sıra kullanıcılarına vergi avantajı da yaşatacak gibi görünüyor.
TE: Aslında downsizing benzeri yeni teknolojiler Avrupa’da çevreyi korumak için geliştirildi, daha az CO2 salınımı ve daha az tüketim anlamına geliyor. Biz de önümüzdeki dönemde bu motorlarda etkinliğimizi artıracağız. Ama çevre için hibrid ve elektrikli gibi özel modellerimiz de olacak.

AS: 2012’de yeni gelecek modelleriniz hangileri? TE: Gelecek yıl şirketimizin önem verdiği konular arasında çevreci modellerimiz V60 Plug-in Hybrid ve C30 Electric olacak. Ayrıca bir modelimiz de makyajlanacak.

AS: V60 Plug-in Hybrid ve C30 Electric özel teknolojilere sahip modeller. Bunları sergileme için bile olsa, Türkiye’de görebilecek miyiz?

TE: Her iki model de az sayıda gelecek. Özellikle V60 Plug-in Hybrid, İstanbul benzeri sıkışık trafikli metropollerde çok iyi bir çözüm. Sıkışık trafikte sürekli elektrik modunda 60 km kadar gidebiliyor, bu da demektir hergün evden işe, işten eve sadece elektrik motoruyla, sıfır emisyonlu olarak kullanılabilir, ayrıca evde veya işyerinde şarj edilebilir, hem de gerektiğinde yüzlerce kilometrelik uzun seyahatler de yapabilirsiniz, çünkü termik bir motoru ve akaryakıt deposu da var. Bu da kullanımda esneklik getiriyor. AS: Peki Plug-in Hybrid’in fiyatı yüksek mi olacak?

TE: Çok yüksek teknolojili bir ürün olduğu için, mevcut regülasyonla ithalatı, fiyatını yüksek seviyelere getiriyor ama hükümetin, elektrikli araçlara yaptığı özel uygulamayı hibrid araçlar için de genişletmesini talep ediyoruz. Gelecek yıl, Türkiye’deki şirket araçlarımızdan 10 tanesini V60 Plug-in Hybrid ile değiştireceğiz.

AS: Volvo, sağlamlığıyla ve güvenlik özellikleriyle bilinen bir marka imajına sahip.
TE: Sağlamlık ve dayanıklılık imajını ayrıca kaliteyle de pekiştiriyoruz. Uzun yıllardır yurtdışındaki TÜV ve J.D.Power gibi bağımsız kuruluşların yaptığı müşteri memnuniyeti sıralamalarında Volvo modelleri hep üst sıralarda yer alıyor. Bayilerimizde de özellikle satış sonrasında hizmet kalitesinin yüksek olmasına büyük önem veriyoruz.

AS: Volvo’nun hedefi nedir?
TE: Marka değerlerimiz arasında çevrecilik, güvenlik, dayanıklılık ve kalite yer alıyor. Tüm bu değerler aslında insanın etrafında dizayn edilmiş. Teknolojik bir gelişme yapsak bile, bunun kullanıcıya yansıması kolay kullanım, basit bir arayüz ve konfor olacaktır. İnsan merkezli tasarımlarımız hem eğlenceli, hem de kolay kullanımlı olacak. Otomotiv sektörünün iPad’i olmak istiyoruz.


    /5
Adınız Soyadınız
 
Arkadaşınızın Mail Adresi
   

Açıklama
    YORUMLAR

Kayda ait yorum yapılmamıştır...


Siz de Yorum Yapın... 
Yorumunuzda kayıtlı isminizin görünmesini istiyorsanız sayfanın sağ üst bölümüden GİRİŞ YAPIN
  • Diğerleri


    Hiçbir zaman modası geçmeyen otomobiller burada!

    Auto SHOW dergisinde en çok hangi bölümleri beğeniyorsunuz?












  • © Bu site, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. tarafından T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır.
    Sitenin isim ve yayın hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.’ye aittir. Sitede yayınlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.
  • Diğer Doğan Burda Siteleri: Atlas | Auto Show | Blue Jean | Burda | Capital | CHIP Online | Ekonomist | Elele | Elle | Elle Decor | eMecmua | Ev Bahçe | Evim | Formsanté | Güncel Hukuk | Hafta Sonu | Hello
    | HeyGirl | İstanbul Life | Level | Lezzet - Yemek Tarifleri | Maison Française | PCnet | Seninle | Tempo | Yacht Türkiye