Turbo motorla artık daha heyecanlı

Porsche’nin efsanevi modeli 911 Carrera yenilenerek yollara çıkmaya hazırlanıyor. Carrera, Carrera S, Carrera 4, Carrera 4s ve bunların cabriolet versiyonlarından oluşan tüm Carrera serisi, tümü bir kerede yenilendi. Yapılan yenilik çalışması neredeyse otomobilin tüm aksamlarını kapsıyor yani tepeden tırnağa bir yenilik harekatı denilebilir buna.

Porsche yetkilileri yeni Carrera’da yapılan geliştirme çalışmalarını “Tasarımda evrim, teknolojide devrim” sözleriyle nitelendiriyor. Tasarımın yanı sıra yeni bi-turbo motorlar, daha fazla güç, daha yüksek performans ve bunun sonucunda elde edilen daha verimli çalışma, yeni turbolu motorların başlıca kazanımları arasında yer alıyor. Ayrıca geliştirilen PASM şasi, iyileştirilen aktif aerodinamik özellikler ve yeni Porsche İletişim Yönetimi de Carrera’daki önemli yenilikler arasında.

Yeni Carrera modellerini denemek üzere, İspanya’nın, Tenerife adasına doğru yola koyulduk. Afrika’nın Batı kıyısına komşu olan Kanarya Adaları’na, Almanya’dan 5 saatlik bir uçuş sonrasında ulaşabildik. Gökyüzünü Sahra Çölü’nden esen kum bulutlarının kapladığı bu takımadalarda, havaalanına indiğimizde bizleri, kum bulutlarının getirdiği grilikle tezat oluşturan, rengarenk yeni Carrera’lar karşıladı. Açılışı mavi turkuaz renkteki bir Carrera Cabriolet ile yaptık. Oldukça iddialı ve fotojenik bir renk olması, bu rengin ülkemizdeki satış şansını zorlayabilir. İkinci gün için ise duman grisini çoktan rezerve etmiştik bile.

Valizlerimizi öndeki küçük bagaj alanına sığdırdıktan sonra, Convertible Carrera’mızla havaalanından çıkıp otelimize doğru 55 km’lik yolu, üstü açık olarak, büyük bir keyifle yapıyoruz. Böylesine güçlü ve hızlı bir spor otomobili üstü açık haliyle kullanmak gerçekten de heyecan veriyor. Ayrıca motorun tüm o melodisini de beyninizde hissetmek, insana iyi geliyor. Üstü açık haldeyken, daha hızlı sürüşler yapmak içinse ön koltukların arkasındaki bir deflektör ağ elektrikli olarak kaldırılıyor, böylece iç mekanda türbülansların oluşması da önleniyor. Aracın tente tavanı elektrikli mekanizmayla, çok hızlı açılıp kapanabiliyor, ayrıca açma kapama işlemi 50 km/s hıza kadar sorunsuzca yapılabiliyor.

Yeni Carrera’da, performans ve verimlilik konularında önemli aşamalar kaydedildiğini söylemiştik. Bu iyileştirmelerin en önemli unsuru ise, 3.0 litrelik, görece küçük kalan Carrera motorlarında artık turboşarjın kullanılmaya başlanması olmuş. Zaten Porsche’nin amacı da 911 Carrera’nın, performans ve verimlilikte kendi sınıfındaki liderlik pozisyonunu pekiştirmek.
Öte yandan aracın dış tasarımı daha da keskinleştirilmiş, birçok bölüm görsel anlamda rafine hale getirilmiş. Dış tasarımdaki yenilikler arasında dört noktalı gündüz farları, yenilenmiş kapı tutamakları ve yeni arka stop lambaları yer alıyor.

Carrera ve Carrera S’te yer alan yeni bi-turbo motorlar, 20 HP’lik bir güç artışını ifade ediyor. Yeni motor Carrera modelinde 370 HP güç üretiyor. Carrera S’in motor gücü ise 420 HP’ye ulaşıyor. Carrera S bu etkileyici gücünü geliştirilmiş turboşarj ünitesine, özel egzoz sistemine ve ayarlanmış motor yönetimine borçlu. Üstelik de motor yönetimi, bu yüksek güçlere, alt devirlerden itibaren ulaşacak şekilde ayarlanmış. Yüksek devirlere çıkma isteği de tahmin edilebileceği gibi yüksek. Tork da bir önceki motora göre 60 Nm artırılmış ve Carrera’da 450 Nm, Carrera S’te ise 500 Nm’ye ulaşılmış. Bu tork değerlerini 1700 ile 5000 devir arasında elde etmek mümkün.

Daha fazla performans
Yeni 911 Carrera, yeni motoruyla, yerini aldığı modele göre daha da atak. Carrera Coupe, PDK şanzıman ve Sport Chrono paketiyle birlikte yani Launch Control sistemi de devreye alınarak yapılan kalkışlarda 0-100 km/s hızlanmayı 4,2 sn’de tamamlıyor. Carrera S ise doğal olarak daha da hızlı ve Sport Chrono paketiyle birlikte 100 km/s hıza 3,9 sn’de ulaşıyor. Böylece Carrera ailesinde bir model ilk kez 4 sn’nin altında bir hızlanma değerine ulaşmış oluyor. Carrera modellerinin son hızları da eski modele göre artış göstermiş; Carrera’da son hız 295 km/s, Carrera S’te ise son hız 308 km/s’e ulaşıyor.

Tenerife liman bölgesinde trafiğe kapatılmış bir alanda, Sport Chrono paketli Launch Control sistemini denedik. Demek 100 km/s hıza 4 saniyenin altında bir sürede çıkmak bu tür bir duyguymuş, aldığı ivmeden dolayı insanın resmen içi çekiliyor… Öte yandan daha fazla performansla birlikte daha fazla verimlilik de sağlanmış. Artan güce rağmen PDK otomatik şanzımanlı Carrera’da tüketim 100 km’de 0,8 lt azalmış. Carrera S’de ise tüketim azalması 100 km’de 1 lt seviyesinde (ortalama tüketim 7.7 lt/100 km).

Şasi de elden geçirilmiş
Porsche’nin aktif süspansiyon yönetimi (PASM) ve şasi kontrolü, günlük kullanım konforu ile yarış pisti performansını birarada sunmayı hedefliyor. PASM aynı zamanda aracın yerden yüksekliğini 10 mm’ye kadar indirebiliyor. İstenirse bozuk ve kasisli yollarda veya garajdan rahat çıkmak için yerden yükseklik 30 mm kadar artırılabiliyor da. Daha iyi bir manevra kabiliyeti sağlayan aktif arka tekerlek yönlenmesi ise 911 Turbo ve 911 GT3 modellerinden alınan bir opsiyon. Bu donanım yüksek süratte yapılan şerit değiştirme manevralarında da kullanımı kolaylaştırıyor. Yeni Carrera’nın yol tutuş karakterini deneyebilmemiz için Porsche, adadaki bir dağ yolunu trafiğe kapatmış ve burayı bizim için bir asfalt etabına çevirmişti. Önümüzdeki GT3 RS aracında deneyimli bir yarış pilotu olduğu halde, 4.5 km’lik tırmanma parkurunu tamamlayıp yine aynı bol virajlı parkuru bu kez iniş olarak yapıyoruz. Ben bu sürüşte 370 HP’lik Carrera’yı deniyorum. Hemen arkamdaki gazeteci ise 420 HP’lik bir Carrera S kullanıyor ve aradaki mesafeyi korumak için sürekli daha hızlı gitmek durumunda kalıyorum. Bu parkurda yeni Carrera’nın şasi kontrol sistemlerinin etkin çalıştığını görüyorum. Ancak bu virajlı ve yüksek tempolu parkurun, kahvaltıdan hemen sonra midenize iyi gelmeyeceğini de hemen not edelim. İyileştirilmiş aerodinamik özellikler de hem Carrera’nın daha iyi yol tutuşa sahip olmasına, hem de motorun daha verimli çalışmasına katkı sağlıyor. Yeni Carrera, 918 Spyder’da bulunan aktif soğutucu hava kapakçıklarını kullanan ilk seri üretimi Porsche modeli oluyor. Bu kapakçıklar aerodinamik özellikleri karşılarken, motorun da daha iyi soğutulmasına katkı sağlıyor. Ayrıca arkadaki spoyler kanadının açısı da sistem tarafından, en iyi aerodinamik denge sağlanacak şekilde ayarlanabiliyor.

Yeni Porsche İletişim Yönetimi PCM ise yeni geliştirilmiş bir bilgi eğlence sistemi. 7 inçlik dokunmatik ekran üzerinden birçok unsur kontrol edilebiliyor. Ayrıca akıllı telefonlardakine benzer algısal kontrol özelliği de eklenmiş. Sisteme el yazısıyla giriş yapmak da mümkün hale gelmiş. Kol dayanağı altına ise telefon sabitleyici bir bölüm ilave edilmiş. Navigasyon sistemine ise gerçek zamanlı trafik bilgileri, Google Earth ve Google Street View özellikleri eklenmiş. Ancak yaptığımız deneme sürüşlerinde navigasyonun, Tenerife Adası’nda yeterince etkin ve hızlı çalışmadığını gördük. Bu belki o bölgedeki haritanın yeterince iyi çizilmemiş olmasından da kaynaklanıyor olabilir ya da navigasyon sistemi Porsche’nin hızına yetişemiyor olabilir.

Yeni Carrera ve Carrera S Türkiye pazarına Aralık ayı içinde getirilecek. Carrera’da başlangıç fiyatı 264.000 Euro. Carrera S’in başlangıç fiyatı ise 299.000 Euro’ya ulaşıyor. Carrera 4 ve 4S modelleri 2016’nın Şubat ayında gelecek. Cabrio modeller ise sipariş üzerine getirilecek.

Teknik veriler
Porsche 911 Carrera Shirant

Motor: 6 silindir, turbo, arkada enlemesine; Motor hacmi: 2981 cc; Maks. güç: 420 HP-6500 d/d; Maks. tork: 500 Nm-1700-5000 d/d; Maks. hız: 306 km/s; 0-100 km/s: 3.9 sn; Güç aktarımı: arkadan itiş, 7 ileri PDK otomatik şanzıman; Yakıt deposu: 64 lt; U/G/Y: 4499/1808/1302 mm; Aks mesafesi: 2450 mm; Bagaj hacmi: ön 145-arka 260 lt; Boş ağırlık: 1460 kg; Tüketim: 7.7 lt/100 km; CO2: 174 gr/km

SONUÇ
Hırant Kasapoğlu / ispanya

Porsche 911’in efsane modeli Carrera ailesi, artık daha küçük ama daha güçlü, turbolu, 3.0 lt’lik motorlara geçiş yaptı. Bu geçiş sırasında hedeflenen özelliklerin tutturulduğunu gördük yani daha yüksek performansı daha düşük tüketimle almak mümkün olmuş. Ayrıca rafine edilen tasarımla yeni nesil Carreralar hem göze, hem de duygulara hitap etmesini biliyorlar.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.