Yeni Audi A4 Kasım sonu huzurlarınızda

Venedik’te otomobil testi yapılır mı diye sormayın. Biz yaptık oldu. Yeni Audi A4’ün, lansmanı bu adalar şehrinin kara tarafında gerçekleştirildi. Teknolojinin zirveye vardığı, yakıt tüketimin ise düştüğü bir araç olarak karşımıza çıkan yeni Audi A4, gerçekten kullananları mest etti.

Mavisi, kırmızısı, beyazı ile Venedik havalimanına iner inmez karşımıza dizilmişlerdi yeni Audi A4’ler. Kısa bir brief sonrası, arkamıza denizi verip, yollara düşmüştük bile. Alplere doğru yol alırken, birimiz direksiyonda, diğerimiz yeni teknolojileri kurcalayarak, sürüş keyfini çıkarmaya başlamıştık bile.

Otomobiller, günümüz teknolojisiyle o kadar değişiyor ki, her kullandığımız yeni bir araç, bizleri sürekli şaşırtıyor. Audi de, Frankfurt Otomobil Fuarı’nın hemen öncesi, merakla beklenen A4’ü tanıttı. Sonuç yine bizi hayretlere düşürecek bir sürü yenilik, konfor ve teknolojiydi.

Başlayalım bakalım A4’ü sizlere aktarmaya. Bir kere, son derece sessiz, iç mekan 24 mm daha genişlemiş, yakıt tüketimi yüzde 21 azaltılmış bir A4 kullandık. Bu otomobilin, konfor ve sürüş güvenliği açısından sınıf atladığı kesin. Şöyle ki, sürüş halinde, neredeyse kontrolü A4’e bırakıyorsunuz ve o sizi götürüyor. Hızı sabitlemişken, önünüzde bulunan araca yaklaşınca, belirli bir mesafede hızını onun hızıyla eşitliyor. Yani aradaki mesafeyi koruyor. Yani hızın düşmesi gerektiği yerlerde hızı düşürüyor.

Şeritlere mümkün olduğu kadar uyuyor. Hafif şerit dışına yönelince, direksiyona küçük dokunuşlarla araç tekrar kendini toparlıyor.
Uyarlanabilir sabit hız kontrolü 65 km/s’e kadar, radar sensörü sayesinde viraj ve düz yollarda, neredeyse otomatik pilota geçiyor. Bunu denedik ve gördük. Gerçekten çok başarılı. Oldukça da eğlenceli.

Almanlar, aslında otomobilin tamamen kendi kendine gidebileceği otonom teknolojiye sahip olduklarını, fakat yürürlükteki kanunların şu anda buna izin vermediğini söylediler. Yani kanun çıktığı anda, abartmıyorum, siz arka koltukta gazetenizi okurken, aracınız sizi götürecek. Bakalım bu bilim kurgu tadında olaylar ne zaman yaygınlaşacak?

Gelelim yeni A4’ün müthiş konforuna; küçük dokunmalarla çalışan bir klima. Kablosuz olarak telefonunuzu şarj edeceğiniz bir ünite. Bang&Olufsen 3D ses sistemi. Bunlar keyif veriyor. Konsolun tam ortasında her türlü bilgiye eriştiğiniz bir tablet var. Radyo, navigasyon vb hepsi bu tablette. İsterseniz bu tableti yerinden çıkartıp, yanınızda da taşıyabiliyorsunuz. Sanal kokpit bu konuda çok etkileyici. Aracın direksiyonundan bütün tuşları kontrol edebildiğinizi de söylemek isterim.

Yeni Audi A4, 7 farklı motorla piyasaya çıkıyor. 150 – 272 HP arasında güç üreten, 4 ve 6 silindirli motorlara sahip. Türkiye pazarına ise 3 farklı motorla geliyor. Başlangıç seviyesini 1.4 TFSI (150 HP) benzinli motor oluşturuyor, bu başlangıç modelinde önden çekiş ve 6 ileri oranlı manuel şanzıman var. Benzinli cephesinde, 252 HP gücünde, 2.0 TFSI motor da ürün programında yer alıyor, bu güçlü motor quattro S tronic dört çeker sistemi ve otomatik şanzımanla geliyor. Dizel cephesinde ise 190 HP’lik 2.0 TDI’ın hem önden çekişli, hem de quattro S tronic dört tekerlekten çekişli ve otomatik vitesli versiyonu da yer alacak.

Audi A4 2.0 TDI quattro S tronic
Motor: 4 silindir, turbo dizel; Motor hacmi: 1968 cc; Maks. güç: 190 HP-3800 d/d; Maks. tork: 400 Nm-1750-3000 d/d; Maks. hız: 235 km/s; 0-100 km/s: 7.2 sn; Güç aktarımı: quattro dört tekerlekten çekiş, 7 ileri oranlı, çift kavramalı S tronic otomatik şanzıman; Yakıt deposu: 58 lt; U/G/Y: 4726/1842/1427; Bagaj hacmi: 480-965 lt; Boş ağırlık: 1575 kg; Tüketim: 4.4 lt/100 km; CO2: 114 gr/km

SONUÇ
Erdem KIRIM
İTALYA
Audi A4, yenilikçi teknolojileri, tutumlu motorları, ilerici güvenlik önlemleriyle tam bir teknoloji canavarı. Kasım ayından itibaren Türkiye pazarına sunulacak olan yeni A4’de 3 farklı benzinli ve dizel motor yer alacak, motor güçleri 150 ile 252 HP arasında olacak. Audi A4’te daha önceki 1.8 lt’lik ünitenin yerine, ilk kez 1.4 lt’lik motor kullanılacak. Böylece yeni A4, tıpkı Premium rakipleri BMW 3 Serisi ve Mercedes C Serisi gibi 1.6 lt barajının altında bir motor seçeneği sunabilme avantajını yakalamış olaca