Auto Show Sayı 2015/36

Hırant Kasapoğlu
Hırant Kasapoğlu

Zam korkusu mu?
Geçtiğimiz hafta Otomotiv Distribütörleri Derneği ODD, her ay olduğu gibi, pazar verilerini yayınladı. Bu verilere göre toplam pazarda, ilk sekiz ayda yüzde 50’ye yakın büyüme var. Binek otomobildeki büyüme yüzde 43 iken, ticari araçtaki büyüme yüzde 62 ile çok daha yüksek seyrediyor.

Ağustos ayının verilerine bakıldığında ise toplamdaki büyümenin yüzde 37 olduğu görülüyor. Binek otomobil ve ticari araçların büyüme oranları da birbirleriyle eşit. Aslında böylesi yani ticari araçtaki hızlı büyümenin normalleşmesi de beklenirdi, çünkü geçen yılın ilk altı ayında ticari araç aşırı yavaşlamışken, ikinci altı ayında iyileşme başlamıştı. Doğaldır ki, bu yılın ikinci yarısında yapılan değerlendirmede ortaya, ticari aracın artış hızının yavaşladığı gibi bir algı çıkabilir. Ama asıl kriter, artış oranından çok, aylık satış hacmi olmalı. Örneğin bu yıl satışlar çok canlı giderken, gelecek yıl bu düzeyin biraz üzerini tutturabilsek bile, yıllar arası karşılaştırma yaptığımızda, çok küçük bir artış oranıyla yetinmek zorunda kalacağız, oysa ki reel satış hacmi oldukça yüksek olacak.

Buradan hareketle Ağustos ayında oluşan satışların tamamını, tüketicinin zam korkusuna bağlamak bence doğru değil. Bunun mutlak etkisi olmuştur, çünkü son dönemde dövizde yaşanan yüzde 15’lik artış, er veya geç, fiyatlara yansıyacaktır. Ama Türkiye pazarının yapısı da artık belli bir noktaya oturmuş durumda, yılın ilk yarısında aylık 85 bin adetlik pazar görmeye alışmıştık, bence Ağustos’taki 80 binlik toplam pazarı da doğal karşılamak lazım. Ama fiyatlar artarsa bu pazarı bir daha zor görebiliriz, onu da not etmeden geçmeyelim.

Hırant Kasapoğlu
[email protected]

auto-show-sayi-2015-36GÜNCEL
VW GOLF CABRIO
Üstsüz Golf yenilendi
MERCEDES S SERİSİ CABRIO
Zenginler için tekerlekli şezlong
RENAULT TALISMAN
Talisman’a station kardeş
HYUNDAI RM15 CONCEPT
Motorsporları caddeye iniyor
KIA OPTIMA
Büyüyerek yenilendi
SUZUKI BALENO HATCHBACK
Hatchback kardeş görücüye çıkıyor

KARŞILAŞTIRMA
ORTA SINIF SEDANLAR
Skoda Superb rakiplerine karşı

TEST
MAZDA MX-5
Kendi sınıfını yaratıyor

MAGAZİN
TRANSANATOLIA
Zorlu ralli

LASTİK
CONTINENTAL SPORTCONTACT 6
Maksimum performans için yenilendi

MOTORSPORLARI
FORMULA 1 KAHİNİ
McLaren’e “Honda” büyük geldi

LIFESYLE
AKSESUAR
En güncel trendler