Auto Show Sayı 2015/39

Hırant Kasapoğlu
Hırant Kasapoğlu

auto-show-sayi-2015-39Gelecek çok yakında
Geçtiğimiz hafta kapılarını açan Frankfurt Otomobil Fuarı’nda yalnızca, yepyeni otomobiller, seksi spor coupeler, müthiş tasarımlar ve 2016 otomobil modası sergilenmedi. Bunun yanı sıra adeta bir teknoloji şovu da yaşandı. Artık bir otomobil fuarının, teknoloji şovu konusunda bir Cebit’ten, IFA’dan, CES’den aşağı kalır yanı yok. Frankfurt’ta ana markaların sergiledikleri yeni modellerinin ve konseptlerinin içerdiği yenilikçi teknolojiler, aslında fuarda standı olan yan sanayi tedarik firmaları tarafından geliştirilip seri üretime geçiriliyor. Ama otomotivin bu gizli kahramanları yani teknoloji üreticileri, son kullanıcıya kendilerini gösterme şansı bulamıyorlar pek.

Fuarda sergilenen yeni teknolojiler arasında otonom sürüş yardımcıları, cep telefonuyla araç dışından otomobili park etme, Opel onstar teknolojisi, akıllı anahtarlıklarda sunulan bağlanabilirlik fonksiyonları, elektrikli araçlar için kablosuz şarj imkanı gibi ilginç fikirler vardı. Bu yenilikçi buluşların yanı sıra elektrikli araç konusunda kaydedilen aşamalar da oldukça umut verici. Her ne kadar konsept de olsa, Audi’nin e-tron quattro ve Porsche’nin Mission E konseptleri, artık tam elektrikli otomobillerde menzil sorununun çözülmekte olduğunu işaret ediyor. Çünkü bu iki aracın da bataryalarının, neredeyse 500 km menzile imkan tanıdığı iddia ediliyor. Asıl önemli gelişme, uygun hızlı şarj istasyonu olduğunda, sadece 15 dakikada pillerin yüzde 80’inin doldurulabileceği bir teknolojinin de geliştirilmiş olması.

Bunun anlamı gelecekte, elektrikli araç kullanıcısı, bir kahve içmek için kısa bir mola verdiğinde, 10-15 dk içerisinde aracını bir sonraki 400 km’lik menzil için hazır hale getirebilecek. Zaten bugün bile, konvansiyonel termik motorlu ve uzun menzile sahip örneğin bir dizel araçla bile, uzun seyahatlerde her birkaç saatte bir mola vermek durumunda kalıyoruz (aracı değilse bile kendimizi şarj etmek için). Teknoloji bu noktaya vardığında, artık elektrikli otomobili kösteklemek için pek bir argüman da kalmayacak. Burada, GM CEO’su Marry Barra’nın şu sözü aklıma geliyor; “Otomobiller gelecek 5-10 yıl içerisinde, geçmiş 50 yılda olduğundan çok daha hızlı değişecek”. İşte burada teknoloji şovu devreye giriyor.

Hırant Kasapoğlu
[email protected]

 

auto-show-sayi-2015-39SÜRÜŞ İZLENİMİ
MERCEDES A SERİSİ
Daha sportif, dinamik, güvenli…
TOYOTA HILUX
High-Cruiser

GÜNCEL
JAGUAR F-PACE
Bond da onu kullanırdı
PORSCHE MISSION E
2015’in süper otomobili
AUDI E-TRON QUATTRO
Çevreci SUV gerçek oluyor
VW TIGUAN
Lastik çizmeli Golf
MERCEDES IAA CONCEPT
Gümüş Ok geri dönüyor
SEAT LEON CROSS SPORT
Seat’tan arazi sporcusu
OPEL ASTRA SPORTS TOURER
Opel yeniden Opel üretmeye başladı

TEST
TOYOTA AVENSIS 1.6 D-4D
Prestijin simgesi
CITROEN C4 PICASSO 1.6 BLUEHDI 120
Artık daha cazip

TEKNOLOJİ
KULLANICI ODAKLI TEKNİKLER
İhtiyaçlara uygun teknolojiler

SERVİS
SERAMİK KAPLAMA
Seramik ile kalıcı ışıltı

MOTORSPORLARI
FORMULA 1 KAHİNİ
F1’de rüzgar kesiliyor

LIFESTYLE
AKSESUAR
En güncel trendler