ODD’den bilimsel bir çalışma

ODD’nin öncülüğünde, uzman akademisyenlerin titiz bir çalışmayla hazırladığı “Otomotiv Ticaretinde Yol Haritası Talep Tahminleri 2012-2016” adlı rapor, ‘mevcut vergi sisteminin pazara ve ekonomiye etkileri’, ‘Türkiye’deki otomobil sahipliği ve talebi etkileyen unsurlar’ ve ‘araç parkı ve bunun ekonomik ve çevre etkileri’ gibi başlıkları kapsıyor. Rapor, ülkemizdeki araç sahipliği sürecinin sağlıklı ve sürdürülebilir temellere oturtulması için neler yapılması gerektiğini, sektörün önümüzdeki 5 yılına ilişkin çarpıcı verilerle ortaya koydu.
6 Temmuz Cuma günü Les Ottomans Otel’de ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce ve çalışmayı yapan akademisyenlerin katılımlarıyla açıklandı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), sektörün yol haritasını oluşturmak üzere 2009 yılında gerçekleştirdiği akademik çalışmanın devamı niteliğinde önemli bir raporu daha kamuoyunun bilgisine sundu. 6 Temmuz Cuma günü ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce ile çalışmayı hazırlayan akademisyenlerin katılımıyla Les Ottomans’da gerçekleşen basın toplantısında “Otomotiv Ticaretinde Yol Haritası Talep Tahminleri 2012-2016” raporu açıklandı. Türkiye’nin saygın ve konusunda uzman akademisyenlerin işbirliğiyle hazırlanan çalışma, sektördeki mevcut durum ve gelecekteki hedeflere ulaşılması için atılması gereken adımlara ilişkin çarpıcı veriler ortaya koydu.

Fiyat ve gelirin talebi etkileyen baş etmenler olduğunun açıklandığı çalışmada bir başka önemli değişkenin ise kredi hacmi olduğu vurgulanıyor. Tüketicilerin borçlanma imkânları arttıkça kredi hacminin genişlemesiyle birlikte talep de yükseliyor. Bu noktada kısa ve uzun dönemde otomotiv talebi gelir ve kredi hacmi ile pozitif ilişkide oluyor. Ancak talebi negatif etkileyen değişkenin fiyat olduğu ifade edilirken, çeşitli nedenlerle meydana gelen fiyat artışlarının talebi olumsuz etkilediği vurgulanıyor.

Not: Basın bülteninden derlemedir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.