Genel

Tatilde güvenli yolculuk için

Trafikte nelere dikkat etmeliyiz.

Yine, toplamda 9 günlük, uzun bir bayram tatili ile karşı karşıyayız. Belki kimilerimiz çoktan yollara döküldü, kimilerimiz de çıkmaya ya da yolculuktan dönmeye çalışıyor. Uzun tatil demek uzaklarda olan eş dost akrabalarla bir araya gelerek bir anlamda hasret gidermek de oluyor. Yolculuk olarak da genelde karayolunu tercih ettiğimizden, bayram süresince normalin üstünde bir trafik ile karşı karşıya kalıyoruz. Yaşanan bu yoğunluğa dikkatsiz sürücüleri de eklediğimizde ortaya hoş olmayan tablolar çıkabiliyor. Sağlıklı ve güvenli bir bayram tatili geçirmenin püf noktalarınaYol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Ethem Genim dikkat çekiyor.

Araç ve lastik bakımı önemli
Yola çıkmadan önce yapılması gereken en önemli konuların başında, aracımızın bakımını yapmış olmak geliyor. Bulunduğumuz mevsimi de hesaba katarak lastiklerimizin yeni ve kış lastiği olması büyük önem taşıyor. Herkesin bildiği üzere kış lastikleri +7 derecede fayda sağlamaya başlıyor. Yani karların yağmasını beklemek zorunda değiliz. Bununla beraber sadece ön koltuk değil, arka koltuk emniyet kemerlerinin çalışıyor olmasına dikkat etmemiz diğer önemli bir güvenlik sebebi. Yedek lastiğimizin iyi durumda olması ve olası bir lastik değiştirme için ge-reken kriko, reflektör ve diğer güvenlik elemanlarının olmasına dikkat etmekle beraber, ilk yardım çantasının tam teşekküllü olmasına dikkat etmeliyiz. Bu ilk etapta yapılması gerekenler.~Aracı doğru yüklemeliyiz
Seyahate çıkmadan önce özellikle gideceğimiz rotanın hava ve yol koşullarını öğrenmeliyiz. Eşyaları bagaja sabitlenmesinin yanı sıra araç içinde bulunan cisimlerin de sabitlenmesi gerekli. Yola çıkıldığında ise arka koltuk yolcuları dahil herkesin emniyet kemerinin takılı olmasına dikkat edilmeli. Yolculuk esnasında iki saatte bir 15 dakikalık mola dinlenmenize iyi geleceği gibi, 24 saatte en fazla 10 saatlik araç kullanılmalı. Mola yerlerinin iyi tespit edilerek kalabalık yerlerin tercih edilmesi, güvenlik sorununun ortadan kaldırılmasına yardımcı olacağı göz önünde bulundurulmalı. Sürücü açısından ise bir diğer önemli husus ise seyahat esnasında alkol ve uyuşturucu madde içeren ve ayrıca uyku getirebilecek ilaçlardan uzak durulması. Seyahate çıkmadan önceki son akşam alkol alınmaması ve erken yatarak uykunun alınması direksiyon başında sürücünün dinç ve reflekslerinin iyi olmasına neden olacaktır. Yolculuk esnasında trafik kurallarına uyup hız limitlerini kesinlikle aşmamak gerekir. Aynı durum tatil bitişi eve dönüş için de geçerli. Burada tatilin son günü yola çıkmak yerine bir gün önceden yola koyulmak tavsiye ediliyor. Bayram tatil yolculuklarımızı zehre değil keyfe dönüştürmenin yolu sanırız Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Ethem Genim’in tavsiyelerine kulak vermekten geçiyor.

Yorum yazın

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.