3M teknolojisi İTÜ Güneş Arabası’nda

Yaratıcılığı teşvik eden işbirliği kültürüne sahip ve hayatı kolaylaştıran çok çeşitli teknolojilere ilham veren 3M Türkiye, üzerinde bulunan güneş panelleri ile güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren İTÜ-GAE takımının “Güneş Arabası” projesine destek verdi. Geliştirdiği ürünlerle gündelik hayatta kolaylıklar ve farklılıklar sağlayan teknoloji şirketi 3M Türkiye, çevreci araç teknolojileri ile ilgilenen İTÜ-GAE takımına endüstriyel uygulamaları yakında tanıma ve bunu güneş arabasına uygulama fırsatını sağladı. Araca uygulanan teknoloji dışında, uygulamalar sırasında iş güvenliği açısından da 3M Türkiye’nin standartlarını projelerine yansıtma olanağı yakalayan İTÜ-GAE takımı; aracı teknolojik açıdan en iyi şekilde hayata geçirirken diğer yandan da yapım sırasında oluşabilecek iş kazalarından korunmuş oldu.

Projeyi yakından takip ederek, projeye her aşamada destek sağlayan 3M Uzman Teknik Mühendisi Volkan Barutçu konuyla ilgili olarak“3M ürün grubunda yer alan çok farklı ürünler ile farklı teknolojilere ait yeniliklerimizi, İTÜ’nün güneş arabası projesinde kullandık. Özel yapıştırıcılardan, farklı aşındırıcılara, elektronik devre elemanlarından, atölyedeki çalışma esnasında öğrencilerin iş güvenliğini sağlayacak malzemelere kadar çok farklı alanlarda ürünler tedarik ettik. Ayrıca, proje ekibini yeni teknolojiler ile tanıştırarak öğrencilerin vizyonlarını geliştirdik. Bu çalışmanın hem inovasyonu her platformda destekleyen 3M Türkiye, hem de İTÜ’nün geliştireceği güneş arabası ekibi için gelecek vaat eden bir birliktelik olduğuna inanıyoruz” dedi.

Güneş Arabası üç yüz kilometre gidebiliyor…

Araç üzerinde panellerden elde edilen enerjiyi ve akünün enerjisini kullanmak üzere depolayan akü sistemi bulunuyor. Güneş olmadığında araç akü sistemindeki enerjiyi kullanıyor. Araç saatte ortalama seksen kilometre hızla üç yüz kilometre boyunca gidebiliyor. Sabit mıknatıslı hub motor kullanılan araç, statoru çevreleyen lastikle birleşmiş bir rotora sahip. Bu rotorun dönmesiyle tekerlekler dönüyor, araç ortalama saatte seksen kilometre hızla giderek yüz kilometrede 0,15 lira harcıyor.

Not: Basın bülteninden derlemedir.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.